Previsió
Metereològica

Data i hora oficials:
18:21 - 01/10/2020

Ajuntament de Borredā

Comparteix:       Enviar:   Imprimir:  

Histōria

Antecedents

Entrada a l'Església de Santa MariaEls orígens de Borredà cal buscar-los a l'església parroquial de Santa Maria, situada avui dia al bell mig de la plaça major, construïda l'any 856 i propietat del Comte Guifré el Pelós, que la cedí al monestir de Santa Maria de Ripoll.

Borredà va créixer a l'ombra de la seva església i del gran monestir ripollès. Els seus habitants, pagesos i ramaders vivien escampats en masies, però al segle XIII va començar a formar-se el nucli urbà a l'entorn de la parròquia i d'un hostal que acollia als caminants que passaven per camí de Berga a Ripoll. Aquí és quan es van començar a dibuixar a l'entorn del nucli central de la plaça els carrers de Berga, Manresa i Frontanyà, carrers que als segles XVII i XVIII s'ompliren de vida i de treball. Borredà es trobava a peu de l'antic camí ral de Berga a Ripoll, camí que encara era utilitzat fins al segle XIX, i que és avui la via de comunicació més important del municipi. Borredà va créixer amb la síntesi de gent del Sud de França i dels fadristerns de les masies que s'establiren al poble per fer de paraires i teixidors de llana. Durant aquests anys es van construir habitatges, molins bataners i fariners, i grans ramats de xais pasturaven a les muntanyes veïnes. Gràcies a la importància que tingué la indústria tèxtil, es pogué construir l'actual església. Però al segle XIX fou el segle de les crisis: la indústria del cotó arruïnà els negocis a l'entorn de la llana i a més a més Borredà s'implicà en les tres guerres carlines.

Borredà Avui

Borredà té avui dia més de 500 habitants empadronats, però els caps de setmana i sobretot la temporada d'estiu pot arribar a multiplicar per quatre la seva població. Una de les raons per les quals hi ha aquesta crescuda en el nombre d'habitants en aquestes temporades és, perquè al llarg del seu terme municipal de Borredà hi podem trobar diversos càmpings, cases de turisme rural, cases de colònies i al poble mateix hi ha una zona esportiva que consta de camp de futbol, pista de tennis, pista de petanca, pista de futbol sala i piscines.

El teixit social del municipi és molt actiu, agrupa les entitats següents: la Colla Gegantera, el Grup de Teatre, la Junta de la Tercera Edat, la Comissió de Festes, i el Grup de Rock. I és que a Borredà hi podem realitzar un munt d'activitats com ara el senderisme, l'escalada, l'espeologia, esports nàutics a l'embassament de La Baells, pescar a la Riera de Merlès o bé esquiar a les pistes més properes com La Molina, La Masella, Els Rasos de Peguera o el Port del Comte. Veniu i comproveu-ho!!!

 

Imagen relacionada

Benvinguts a Borredà. Poble tranquil i acollidor, envoltat de natura, història i cultura. El nostre municipi està situat a la comarca del Berguedà, a mig camí entre la muntanya i el pla. Té 43,6 Km2 i poc més de 600 habitants. Borredà va créixer a l'ombra de l'església parroquial de Santa Maria, construïda l'any 856, propietat del Comte Guifré el Pelós que la cedi al Monestir de Santa Maria de Ripoll; i al voltant d'un hostal que acollia els caminants i peregrins que transitaven pel camí ral de Berga a Ripoll. En l'actualitat, es troba a poca distància d'una moderna xarxa de comunicacions que l'apropa a les capitals de comarca veïnes i a la resta del país.

El poble ha sabut preservar el seu patrimoni més valuós: l'entorn natural, el paisatge, i l'arquitectura, impulsant un procés de modernització i adequació dels serveis i equipaments, per convertir-se al llarg dels darrers anys en un important centre turístic, amb una variada oferta d'establiments de turisme rural, càmpings, casa de colònies, zona d'acampada, apartaments i pisos que permeten rebre un important nombre de visitants d'arreu del país i del món. I com a gran atractiu, un nucli urbà, ben arreglat i preservat, amb diversos establiments de tota mena. En els bars i restaurants del terme municipal, podreu comprar i gaudir d'una extensa selecció de productes naturals i artesanals típics de la comarca, així com d'una variada carta d'especialitats del nostre país.

Borredà és un poble viu, ple d'entitats i iniciatives esportives, culturals i d'oci, que permeten assistir, al llarg de tot l'any, a concerts, representacions teatrals i cursets, o participar en competicions realitzades en una zona esportiva que disposa de pista de tennis, pista poliesportiva, camp de futbol, piscines, amfiteatre, pistes de petanca, etc. Entre les festes més assenyalades tenim: LA DE LA MARE DE DÉU DE LA POPA, el 15 d'agost, la FESTA MAJOR, el penúltim cap de setmana d'agost, LA MATANÇA DEL PORC, el tercer diumenge de febrer i LA CAVALCADA DE REIS.

El poble, envoltat per tres espais declarats de protecció natural: Les Serres de Picancel i del Catllaràs i la Riera de Merlès, constitueix una base òptima per practicar senderisme amb uns recorreguts tan interessants pel seu contingut històric i arquitectònic (ens trobem en uns indrets on el desenvolupament del  romànic va tenir una importància cabdal) com per l'encís i esplendor dels paisatges, la fauna i la vegetació. Menció especial mereix l'església romànica de Sant Sadurní de Rotgers (segles XI-XII) amb un frontal d'altar pintat a finals del segle XIII i dipositat al Museu Episcopal de Vic. Actualment es pot contemplar una reproducció seva a l'interior de l'església.

L'escalada, l'espeleologia, els esports nàutics a l'embassament de la Baells, la pesca en els rierols que ens envolten i les passejades a peu, a cavall o en bicicleta, completen la nostra oferta turística, a més a més de la pau i la tranquil·litat del nostre entorn. En definitiva, Borredà, té tots els atractius per passar-hi unes hores, uns dies, o per venir-hi a viure. Us desitgem que gaudiu del nostre poble i que tingueu una bona estada.  

Resultado de imagen de bandera española

Bienvenidos a Borredà. Pueblo tranquilo y acogedor. Nuestro municipio está situado en la comarca del Berguedà, a medio camino entre la montaña y el llano. Tiene 43,6 Km2 y unos 600 habitantes. Borredà se desarolló a la sombra de la iglesia parroquial de Santa María, construida en el año 856, y alrededor de un hostal que acogía los peregrinos que transitaban por el camino real de Berga a Ripoll.
El pueblo ha sabido conservar lo mejor de su patrimonio: la naturaleza, el paisaje, y la arquitectura. Se ha impulsando un proceso de modernización y equipamientos, que lo han convertido en un importante centro turístico, con una variada oferta de casas de turismo rural, tres campings, una casa de colonias, zona de acampada, apartamentos y pisos. En su núcleo urbano, bien preservado, se puede encontrar tiendas, bares y restaurantes, en los que se puede comprar una extensa selección de productos naturales y artesanales típicos de la comarca y una variada carta de especialidades del país. 
Borredà cuenta con diversas entidades deportivas, culturales y de ocio, que organizan  conciertos, representaciones teatrales y cursillos y competiciones realizadas en una zona deportiva equipada de pista de tenis, pista polideportiva, campo de fútbol, piscinas, anfiteatro, pistas de petanca, etc. Las fiestas más señaladas son: LA MARE DE DÉU DE LA POPA, el 15 de agosto, la FIESTA MAYOR, el penúltimo fin de semana de agosto, LA MATANZA DEL CERDO, el tercer domingo de febrero y LA CABALGATA DE REYES. 

 

El pueblo, rodeado por tres espacios declarados de protección natural: Las Sierras de Picancel y del Catllaràs y la Riera de Merlès, donde se puede practicar senderismo con itinerarios interesantes tanto por su historia y arquitectura como por el esplendor de sus paisajes, su fauna y su vegetación. Merece una mención especial la iglesia románica de Sant Sadurní de Rotgers (siglos XI-XII) con el frontal de altar pintado a finales del siglo XIII. En la actualidad se puede contemplar una reproducción en el interior de la iglesia.
La escalada, la espeleología, los deportes náuticos en el pantano de la Baells, la pesca en nuestro arroyos y los paseos a pie, a caballo o en bicicleta, completan nuestra oferta turística, además de la paz y la tranquilidad de nuestro entorno. En definitiva, Borredà, tiene todos los atractivos para pasar unas horas, días, o para quedarse a vivir en él. Os deseamos una buena estancia y que disfrutéis de nuestro pueblo. 
 
Resultado de imagen de bandera inglesa
Welcome to Borredà. Quiet and warm town. Our municipality is situated in the region of the Berguedà, between the mountain and the plain. It has 43,6 and about 600 inhabitants. Borredà was developed in the shade of the parochial church of Santa Maria, built in the year 856, and around a guesthouse that received pilgrims who travelled through highway from Berga to Ripoll. 
 
Borredà has know how to preserve its prized patrimony: nature, landscape, and architecture, promoting a process of modernistation of its services and equipment. It has been turned into an important tourist centre with a varied offer of rural tourism houses, campsites, camp houses, apartments and flats. In its centre, well- preserved, all kind establishments can be found. Shops, bars and restarants, offer a huge selection of natural and artisan products and crafts typical of the area as well as specialities of the country.
 
Borredà has different sport, cultural and leisure time associations that organise concerts, plays, course and competitions. There are also sports facilities with tennis court, athletics track, football field, swimming pools, and amphitheatre. The most special days are: The Feast of the Assumption (Mare déu de la Popa), on the 15 th of august, the Town Celebration, the penultimate weekend of August, the Slaughter of the pig, the third Sunday of February and the Procession of the three Wise Men. 
 
Surrounding the town, there are three spaces declared of natural protection: the Mountain of Picancel, the Catllaràs and Riera de Merlès. So it is an ideal site to practice trekking around interesting routes because of their history and architecture as well as their splendid landscapes, fauna and vegetation. The Romanesque church of Sant Sadurní de Rotgers( 11th 12 th centuries) deserves an special attention. It can be contemplated, inside the church, a reproduction of the altar painted at the end of 13th century.
Climbing, speleolegy, aquatic sports at the resrvoir of La Baells, fishing in our streams and walking or riding a horse or a bicycle, complete our tourist offer and besides the peace of our surroundings. In short, Borredà, has all attractions to spend some hours, some days, or to remain to live in him. We wished a good stay you and that you enjoy our town.  
 
Vols rebre els titulars, l'agenda d'activitats i els anuncis oficials a la teva bùstia de correu? Apunta't-hi

Ajuntament de Borredā

CIF: P0802400B

Plaįa Major, 14

93 823 91 51

E-Mail: borreda@diba.cat

Amb la col·laboració de