Previsió
Metereològica

Data i hora oficials:
16:38 - 22/10/2020

Ajuntament de Borredà

Comparteix:       Enviar:   Imprimir:  

CONSULTORIA AGRÍCOLA

23-01-2017

Borredà,23 de gener de 2017 

 A l'atenció del regidor d’agricultura o responsable d’aquesta àrea:

El meu nom és Josep Navarro, sóc Enginyer Agrònom, col·legiat en el Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Llevant (C.O.I.A.L.) amb el nº 4603311 i com a professional autònom em dedico a l'assessorament tècnic del sector agrícola aprofitant la tecnologia online.

Com és sabut, els baixos preus del mercat actual han reduït o anul·lat el benefici econòmic de molts agricultors aquestos últims anys, provocant que una part hagi optat per abandonar les seves terres. De manera indirecta, aquesta situació també pot afectar a més gent, ja que al voltant de la producció agrícola es poden crear llocs de treball de recol·lecció, tria al magatzem, etc. Resulta fàcil passar de la resignació a la frustració, però que es treballi molt no vol dir que es treballi bé. Precisament perquè la situació és crítica per molts, informar-se correctament per fer les coses bé i d'aquesta manera maximitzar l'eficiència i el benefici ha deixat de ser una cosa convenient per a convertir-se en una cosa necessària.

En el sector agrícola és freqüent copiar de les pràctiques d'altres companys, sent això una costum que pot donar bons resultats o tot el contrari depenent del cas. N'hi ha qui creu saber-ho tot i comet els mateixos errors tots els anys sense cap canvi fins a la fi de la seva activitat. La poda i la fertilització són dues pràctiques de gran importància i malgrat això són també pràctiques freqüentment millorables. La diferent composició de la varietat d’adobs del mercat s'ajusta millor o pitjor a les necessitats de diferents cultius i escollir bé el tipus és important. La manca d'abonat implica una pèrdua en la quantitat i qualitat de la collita, però abonar de més comporta gastar inútilment en un material que no tindrà cap efecte positiu ja que el cultiu només és capaç d'assimilar fins un màxim d'abonaments. Els preus actuals dels diferents tipus d'adobs presents al mercat varien entre 15 € i 40 € per sac, comportant serioses pèrdues a aquells que abonen en excés. A més, els excessos de fertilització contaminen al medi ambient, causant el conegut problema de contaminació d'aigües amb nitrats. El recomanable per triar correctament els tipus i quantitats és seguir un pla de fertilització. Els plans de fertilització que realitzo són anuals (de Març a Octubre aprox. segons cultiu) i personalitzats segons el sistema de reg i preferències de l'agricultor. A més, de forma general s'estableix que un mateix pla d'abonat pot repetir-se tots els anys si el cultiu és adult (en cítrics quan tenen més de 10 anys), per el que només cal encarregar un durant els primers anys.

Avui en dia Internet arriba a la gran majoria de localitats i els mòbils poden prendre i enviar fotografies, lo qual permet una comunicació fluida i que es puga treballar amb imatges a través de correu electrònic o WhatsApp. A la meva pàgina web http://ogajumenog.jimdo.com/ està tota la informació relativa al servei, incloent el preu, que és de 9 € impostos ja inclosos per consulta o pla de fertilització. No tots els agricultors desitgen acudir a un assessor professional, però aquells que vulguin haurien de tindre la possibilitat de fer-ho i no caure en la desinformació per falta de mitjos. Precisament per açò li escric, per si té a bé comunicar la meva pàgina web, correu de col·legiat jnavarro@coial.org<mailto:jnavarro@coial.org> i telèfon 600 304 876 a aquells que els pugui interessar. Un full d'avís en un bar, en un tauler del propi ajuntament, o un missatge de WhatsApp amb les dades és tot el que els agricultors necessiten per conèixer que tenen a la seva disposició aquest servei, afavorint d'aquesta manera les bones pràctiques al camp, la millora de la seva eficiència i el respecte al medi ambient.

Tan si considereu positiu fer-ne difusió com si no, per favor doneu una resposta a aquest correu per saber que us ha arribat correctament, gràcies.

Quedo a la seva disposició, salutacions cordials.

Josep Lluís Navarro Toledo
Ingeniero Agrónomo
Web de la Consultoría Agrícola<http://ogajumenog.jimdo.com/>

Vols rebre els titulars, l'agenda d'activitats i els anuncis oficials a la teva bùstia de correu? Apunta't-hi

Ajuntament de Borredà

CIF: P0802400B

Plaça Major, 14

93 823 91 51

E-Mail: borreda@diba.cat

Amb la col·laboració de